به گزارش ندای تجن- سفر به روستاهای کشورمان ایران نمادی از آداب ورسوم، لباس، سنت، سازو آواها، مراسمات مذهبی، اعیاد وهر آنچه که نسل به نسل گشته تا به امروز دربعضی روستاها با بافت جدید بسیار کمرنگ شده ودربعضی روستاها هنوز قدمت خود را به نمایش می گذارد.
به لطف خدا درشهرستان سوادکوه با فرهنگ اصیل مازنی وقدمت در رسومات، مراسمات مذهبی، ساز وآواهای محلی، درست کردن ترشیجات، شیرینی جات، آشها، غداهای محلی، برگزاری مجمه عروسی در برگزاری این رسومات به قوت خود باقی است. بافت خانههای روستایی مازندران به خاطر شرایط آب وهوایی با سقف شیروانی است و به مروز زمان برخی به خاطر بافت قدیمی خراب شده یا در برخی نقاط ترمیم وبازسازی شده است.
با وجود این شرایط ایا اصالت فرهنگ دیرینه مازندران در روستاها با ساخت وسازهای متنوع دستخوش تغیرات شده است؟ روستاهایی به مانند مته کلا، پاشا کلا، لولاک،… همچنان دربرگزاری این مراسمات به خصوص در ایام عزاداری که درب خانهها برای عزاداران حسینی از صبح باز است ودر روستاهای قسمتهای دیگر شهرستان به نوعی با کمی تفاوت مراسم برگزار میشود.
جشنها اگر چه به خاطر جمعیت و به روز بودن درتالارها برگزار می شود اما همچنان مانند گذشته برگزاری آن برای مردم اهمیت دارد، بنابراین با درصد بالایی می توان گفت، به خاطر رعایت واهمیت به اعتقادات مذهبی وسایر مناسک همچنان اجرای آن پابر جا است.
امروزه به خاطر شرایط اجتماعی، اقتصادی باعث مهاجرت روستائیان، ترک محل زندگی، ساخت وساز جدید وفروش ملک شده است. اما همچنان آداب ورسوم و اجرای آن دربین دیگر اهالی باقی مانده است. بنابر این با برنامه ریزی فرهنگی در روستاها وحمایت در برگزاری مراسمات در حفظ ونگهداری کوشا باشیم.
قطعا انتقادات مثبت ومنفی در نگرش وفکر نسل جدید است باید به درستی ارزش این مناسبتها که باعث ماندگاری این فرهنگ است نشان داده شود.
روستاها سمبل سالها آداب ورسومی که اجداد مردمان مازنی در آن عمر خود را گذراندهاند ونباید به خاطر دگرگونی روستاها این فرهنگ دیرینه کمرنگ واز بین برود. بیاییم برای نگهداری میراث امور فرهنگی، گردشگری، تاریخی از هیچ راهی دریغ نکنیم چرا که با مدرنترین خانههای باشکوه در دل روستاها جای تاریخ بکر که بر اجداد این دیار گذشته است جبران نمی شود .
نویسنده: زینت موسوی پور