به گزارش خبرنگار قضایی ایرنا، مسعود ستایشی روز چهارشنبه در نشست خبری در راستای اعلام آمادگی قوه قضاییه در ادامه روند وفاق، تعامل و همکاری پیرو بیانات رهبر معظم انقلاب اسلامی، افزود: در راستای تاکیدهای رهبر فرزانه انقلاب اسلامی مبنی بر پاس داشتن وفاق جمعی برای برطرف کردن مشکلات مردم، اعلام میکنم که قوه قضاییه خود را مصداق تاکیدهای رهبر معظم انقلاب اسلامی دانسته و همه اهتمام خود را در راستای تحقق وفاق، احقاق عدالت در مسیر وحدت به کار خواهد گرفت.
وی تصریح کرد: مردم امروز با تنگناهای اقتصادی روبرو هستند و انصاف آن است که همه مسئولان و اجزای حاکمیت با بکارگیری راهکارهای عقلایی مشکلات مردم صبور و فهیم را برطرف کنند.
ستایشی تاکید کرد: اعتقاد داریم، گره های به ظاهر سخت و پیچیده با اتحاد و همبستگی ملی میسر است و رئیس قوه قضاییه به همه مسئولان قضایی دستور داده است پیشنهادهای اجرایی خود را اعلام کنند و باید اقدامات عملی برای تحقق این مهم صورت گیرد.
جزئیات پرونده ترک فعل مسئولان سابق در اجرای قانون هوای پاک
سخنگوی قوه قضاییه در پاسخ به سوالی درباره صدور کیفرخواست برای ترک فعل برخی مسئولان در اجرای قانون هوای پاک گفت: این پرونده در شعبه سوم ناحیه ۲۸ دادگاه ویژه رسیدگی به تخلفات کارکنان دولت برای پنج نفر از مسئولان سابق قرار نهایی جلب دادرسی صادر شده است.
وی ادامه داد: معاونت وقت برق و انرژی یکی از وزارتخانهها، معاونت وقت نظارت در یکی از سازمانهای نظارتی، معاونت وقت تدوین و ترویج و دو معاون وقت در سازمانهای خدمت رسان از دیگر متهمان این پرونده است.
چرا اسامی محکومان پرونده هواپیمای اوکراینی منتشر نشد
سخنگوی قوه قضاییه در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه پس از اعلام رأی پرونده هواپیمای اوکراینی شبهاتی مبنی براینکه چرا اسامی محکومان انتشار نیافته و یا چرا حکم اعدام برای محکومان صادر نشده است، گفت: رأی بدوی اعلام شد و رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح تهران نیز توضیحات لازم را در این باره اعلام کرد مگر اینکه برخی نخواهند به اظهارات، دقت لازم را داشته باشند.
وی درباره علت عدم انتشار اسامی محکومان پرونده گفت: ما در ارتباط با اعلام اسامی محدودیتهای قانونی داریم؛ این محدودیتها به دلیل این است که اکنون رأی در مرحله بدوی است و اگر آراء قطعی شود اطلاعرسانی لازم صورت میپذیرد؛ بنابراین عدم اعلام اسامی محکومان به دلیل منع قانونی در این فرایند است زیرا امکان اعلام اسامی در رأی بدوی وجود ندارد.
ستایشی درباره اینکه چرا حکم اعدام برای محکومان پرونده صادر نشده است، ادامه داد: قضات رسیدگی مطابق موازین قانونی و اصل تناسب جرم و مجازات، حکم قانونی را صادر میکنند.
سخنگوی قوه قضاییه افزود: احراز قتل شبه عمد و لغو دستور برای متهم ردیف اول صورت گرفت و مطابق قوانین حداکثر مجازات قانونی سه سال برای اتهام قتل شبه عمد و ۱۰ سال هم برای لغو دستور مجازات حبس در نظر گرفته شده است علاوه بر آن مجازات تکمیلی نیز برای متهمان درنظر گرفته شده است همچنین برخلاف ادعای مطروحه اساسا عنوان محاربه مطرح نیست.
وی با اشاره به ماده ۲۷۹ قانون مجازات اسلامی افزود: اقدام متهم باید مبتنی بر قصد جان مردم یا ارعاب صورت گرفته باشد در حالی که متهم برای زدن موشک اقدام کرده بوده است.
تبادل شهروند بلژیکی و اسدالله اسدی
سخنگوی قوه قضاییه در پاسخ به سوالی مبنی براینکه اخیرا دولت بلژیک درخواست یکی از شهروندان خود که به اتهام جاسوسی در ایران محکوم شده است مطرح شده آیا مسأله تبادل این فرد با اسدالله اسدی که در این کشور زندانی است وجود دارد؟ گفت: براساس گزارشهای اخیر؛ تفاهمنامه تبادل زندانیان میان ایران و بلژیک منعقد و نهایی و اسناد نیز تبادل شد براین اساس میتوانند هردو طرف نسبت به این موضوع اقدام کنند.وی ادامه داد: طرف مقابل درخواست داده بود و ماهم این تقاضا را مطرح کردیم و به زودی طبق وعدهای که پیش از این داده بودیم، این تبادل انجام خواهد شد.
اشتغال زندانیان در سال ۱۴۰۲
ستایشی در پاسخ به سوالی درباره برنامهریزی برای اشتغال زندانیان در سال ۱۴۰۲ گفت: از جمله برنامه های قوه قضاییه برای اشتغال زندانیان در سال ۱۴۰۲، برگزاری دوره های مهارت آموزی متناسب با بازار کار است که در پایان این دوره ها گواهینامه مهارت آموزی برای شرکتکنندگان صادر میشود. در نظر داریم امسال برای ۹۵ هزار زندانی گواهی صادر شود که در صورت تحقق این مهم، رشد ۶ درصدی نسبت به سال گذشته را در پی خواهد داشت.
وی یادآور شد: توسعه فرصت های شغلی مولد با هفت درصد رشد نسبت به آمار سال ۱۴۰۱ از دیگر برنامه های قوه قضاییه برای اشتغال زندانیان در سال جدید است.
وی اظهار داشت: در سال ۱۴۰۱ اشتغال زندانیان رشد ۵۰ درصدی داشت و میانگین دستمزد زندانیان در پایان سال ۱۴۰۱ افزایش دوبرابری نسبت به قبل داشته است همچنین برای اولین بار معافیت مالیاتی کارآفرینی پیگیری و اجرا شد و ۵۰۰ میلیارد ریال هم تسهیلات تصویب و به بانکهای عامل ارجاع شده است همچنین جلب مشارکت سرمایه گذاری در زندان در سال ۱۴۰۲ این افراد از پرداخت بیمه معاف شدند.
پرونده نهادههای دامی در مرحله تحقیقات تکمیلی
سخنگوی قوه قضاییه در پاسخ به سوالی درباره آخرین وضعیت پرونده واردات نهادههای دامی گفت: سازمان بازرسی کل کشور بر اساس وظایف قانونی خود به موضوع واردات نهادههای دامی ورود پیدا کرد و اتهاماتی که متوجه برخی از مسئولان بود، پیگیری شد و پرونده را با نهایت دقت تشکیل داد.
وی ادامه داد: پرونده از سوی سازمان بازرسی کل کشور به مرجع قضایی ارجاع شد و این پرونده در مجتمع جرایم اقتصادی مطرح رسیدگی است.
ستایشی اظهارداشت: تحقیقات و تفهیم اتهام به متهمان پرونده انجام شد و قرار قانونی متناسب با جرم نیز صادر شده است و با قبولی قرار صادره این افراد اکنون آزاد هستند.
سخنگوی قوه قضاییه اضافه کرد: اکنون این پرونده در مرحله تکمیل تحقیقات است.
موازین قانونی برای برخورد با هنجارشکن حجاب مشخص است
سخنگوی قوه قضاییه در پاسخ به سوالی درباره اقدامات قوه قضاییه برای مقابله با کشف حجاب گفت: در موضوع عفاف و حجاب به صورت شفاف نکاتی را اشاره داشتیم. به نظر می رسد که دیگر ابهامی وجود نداشته باشد. فرمایشات رهبر معظم انقلاب نیز به صراحت ابعاد و زوایای موضوع را مشخص کرده است که کشف حجاب هم حرام سیاسی و هم حرام شرعی است و باید با برنامه جامع در این زمینه اقداماتی انجام شود ؛ با این حال در راستای خنثی سازی حرکات دشمن باید قدم مثبت برداریم.
وی ادامه داد: دستگاه قضایی آخرین ایستگاه برای برخورد با هنجارشکنان است. دستگاه های مربوطه باید به تکالیف خود عمل کنند و در این رابطه از نظر مقررات قانونی خلأیی وجود ندارد مانند ماده ۲۱۵، قانون ۲۳ مجازات اسلامی؛ بنابراین موازین قانونی برای برخورد با هنجارشکن مشخص است.
ستایشی یادآور شد: ریاست قوه قضاییه همواره این موضوع را مورد تاکید قرار داده است که مسئله حجاب، مسئله فرهنگی است و دستگاه های مختلف و مراکز فرهنگی تکلیف دارند. قوه قضاییه به ماموریت خود ادای تکلیف خواهد کرد و سایر دستگاه ها نیز باید مسئولیت خود را اجرا کنند اما آنچه امروز شاهد هستیم بیانگر کوتاهیها در زمینه فرهنگی است.
وی افزود: مقابله با مقوله های ضدفرهنگی با راهکارهای فرهنگی انجام میشود اما زمانی که هنجارشکنی منجر به قانون شکنی شود، تکالیف قانونی خود را محکم و استوار انجام خواهیم داد و انتظار داریم همه دستگاهها همراه باشند.
ستایشی تصریح کرد: اگر با برنامه ریزی، همدلی و هم افزایی اقدامات انجام شود، حتما به موفقیت خواهیم رسید. مردم ما متدین هستند و این امر را در راهپیمایی روز قدس، ۲۲ بهمن و شب های قدر شاهد بودیم. مردم هوشمندانه و دقیق عمل می کنند و جایی برای بهره برداری دشمنان اسلامی باقی نمیگذارند.
جزئیات پرونده نیلوفر حامدی و الهام محمدی
سخنگوی قوه قضاییه در پاسخ به سوالی درباره اینکه تصمیم نهایی دادسرا درباره پرونده دستگیرشدگان ناآرامیهای پاییز ۱۴۰۱ که در بازداشت موقت هستند، از جمله نیلوفر حامدی و الهام محمدی چه زمانی گرفته خواهد شد، گفت: نسبت به جرایم مختلفی که صورت میگیرد واقعا در کمترین زمان ممکن پرونده در دادسرا رسیدگی و برای صدور رأی قانونی به مرجع صالح ارسال میشود و این افتخار دستگاه قضایی است. اینکه افراد مدتها تحت بازداشت هستند، نمیپذیریم.
ستایشی افزود: در ارتباط با دو نفری که نام برده شد، پرونده متضمن کیفرخواست است که به متهمان ابلاغ شده و به منظور صدور رأی قانونی به شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب ارسال شده است.
ستایشی توضیح داد: کیفرخواست قانونی صادر شد و اتهام این دونفر همکاری با دولت متخاصم امریکا و اجتماع و تبانی علیه امنیت ملی و فعالیت تبلیغی علیه نظام است.
وی اضافه کرد: در جلسه ۲۸ فروردین که فرایند ابلاغ کیفرخواست محقق شد، پرونده مقدمتا مطالعه شد و هر دو متهم در همان روز ۲۸ فروردین با خانواده های خود ملاقات حضوری داشتند و اکنون پرونده در اختیار وکلای متهمان است و این اقدام براساس قاعده یا اصل حق دفاع انجام شده است و کسانی که ایراد می گیرند و حرف هایی می زنند بشنوند که پرونده برای تدارک دفاع دراختیار وکلا ی آنها قرار گرفته و پس از مطالعه وقت رسیدگی تعیین می شود.
وی افزود: از ۳۰ فروردین سال جاری، فرایند مطالعه پرونده انجام شده است و پیشبینی میکنیم ظرف یک ماه وقت رسیدگی تعیین و دادگاه شروع شود و وضعیت این دو نفر در دادگاه تهران تعیین تکلیف شود.
آخرین وضعیت پرونده شهادت شهید آرمان علیوردی
سخنگوی قوه قضاییه در پاسخ به سوالی درباره آخرین وضعیت پرونده متهمان شهید آرمان علی وردی در جریان اغتشاشات پاییز سال گذشته گفت: برای هشت نفراز متهمان دخیل در این پرونده کیفرخواست صادر شده و این افراد در حال معرفی وکیل برای برگزاری دادگاه هستند.
وی ادامه داد: اتهام سه نفر از این متهمان محاربه از طریق تمسک به سلاح سرد و اقدام علیه امنیت ملی و اتهام مابقی متهمان هم اجتماع و تبانی علیه امنیت کشور است.
ستایشی اضافه کرد: اکنون هفت نفر از متهمان در بازداشت و یک نفر هم با قید وثیقه آزاد شده است.
پرونده حوادث هشتم مهر سیستان و بلوچستان در وقت رسیدگی دادگاه نظامی قرار دارد
سخنگوی قوه قضاییه در پاسخ به سوالی درباره پرونده اتفاقات مربوط به هشتم مهر در زاهدان و اینکه آیا فردی به نام خدانور لجهای جزو قربانیان این پرونده است یا اتهام دیگری دارد گفت: پرونده این اتفاق اکنون در سازمان قضایی نیروهای مسلح استان سیستان و بلوچستان مطرح است و تعدادی متهم و تعدادی شاکی دارد و برای متهمان نیز کیفرخواست قانونی صادر شده است.
وی ادامه داد: اکنون پرونده در وقت رسیدگی دادگاه نظامی قرار دارد و به محض قطعیت احکام اطلاع رسانی کامل انجام خواهد شد.
ستایشی افزود: نسبت به آقای خدانور لجهای ایشان از سارقان سابقهدار منطقه سیستان و بلوچستان بوده که در درگیری با نیروهای فراجا همراه با فرد دیگری در حین ارتکاب جرم دستگیر شده بود و همراه او نیز دو قبضه سلاح کشف شده بود همچنین اتهام وی نیز به او تفهیم شده بود .
وی اضافه کرد: حتی برای ما سوال است که این فرد با توجه به سوابقی که داشته چطور آزاد بوده است.
سخنگوی قوه قضاییه در پاسخ به سوالی مبنی بر انتشار تصویری از این متهم در شرایطی که به میلهای دستبند زده شده بود ، ابراز بیاطلاعی کرد.
ادامه دارد…
- منبع خبر : ایرنا