ندای تجن-از دیرباز سخاوت دریای خزر، تامینکننده روزی مردمان حاشیه آن بود به طوری که در تاریخ مکتوب آمده، مردم گیلان و طبرستان پیوسته با تکلمی تند بودند و غذای ایشان عمدتا برنج، ماهی و سیر است.(1)
با ظهور حکومت آل بویهی ماهیگیر، از این خطه و گسترش قلمرو آنان تا عراق عجم(اراک)از سال 324تا 447هجری قمری، صید و صیادی در حوزهی ایرانی دریای خزر رونق خوبی داشت و اما اکنون یکی از مراکزعرضه ماهیهای دریای خزر در غرب استان مازندران« بازارچه ماهی تنکابن» است که مختصری دربارهی این بازار ، ماهیگیران و انواع ماهی موجود و مراسم چوبزنی می پردازیم.
میهمانپذیری فروشندگان با لبی خندان
بازار که در طول چند دههی اخیر با چند جابجایی مکانی روبرو بوده، ولی منش و حفظ اصالت آن، منطقه را تبدیل به یک جاذبه گردشگری نموده است.حدودا از سال 1380بازارچه ماهی فروشان تنکابن از نقطهی مرکزی شهر (شیطان بازار سابق) به کنار رودخانه «چشمهکیله» انتقال داده شد؛ فضای مناسب و نحوهی عرضه مطلوب ماهی تازه از ویژگیهای بارز این بازار است اما آنچه این بازارچه را جذابتر میکند نقش و رفتار ماهی فروشان است، به طوری که در بازدید از این بازار، مهربانی،میهمان نوازی و صمیمیت فروشندگان آن چنان دلنشین است که گویی سال هاست شما را می شناسند.
در این بازار ماهیهای آزاد، ازون برون، سوف ،سفید، زردک، ماش، زالون، کولی و..فروخته میشودکه ماهی ازون برون و آزاد از ارزشمندترین ماهیهای دریای خزر است.
برای مشاهده ویدئو بازارچه ماهی فروشان تنکابن اینجا را کلیک کنید
مراسم چوبزنی
حال می خواهیم درباره مراسم چوب زنی ماهی برای شما تعریف کنیم، مراسم بدین صورت است که صیاد پس از صید ماهی به بازار مراجعه میکند و افرادی بنام سماک (کلی فروش)ماهیها را سایز بندی کرده و کسبهی بازار را برای خرید ماهی صیدشده از صیاد فرامیخوانند، پس از جمع شدن کسبهی بازار قیمت اولیه برای ماهی تعیین میشود و پس از آن هر کسی از کسبه با قیمت بالاتر از آن درخواست خرید داشت اعلام میکند که ماهی با بالاترین قیمت پیشنهادی فروخته میشود و سماک هم درصدی از فروش را به عنوان حق الزحمهی فروش دریافت میکند.
در حاشیهی این بازار نیز کشاورزان به صورت مستقیم محصولات تولیدی، سبزی و صیفیجات را عرضه میکنند.در بازدید از بازار یادتان باشد که حتما نکات ریز طبخ ماهی را از ماهی فروشان شیرین زبان تنکابن پرس و جو کنید.
در ماه های نخست پس از کرونا وضعیت اقتصادی کسبهی بازارچه ماهیفروشان تنکاین به دلیل قرنطینه سراسری با چالشهایی روبرو بود ولی بعد از مدتی به دلیل اینکه ماهی یکی از غذاهای اصلی مردم این خطه به شمار میرود، وضعیت کسبو کار و عرضهی ماهی به روال عادی بازگشت.
1: .(سال 340هجری قمری- کتاب صورت الارض ابن حوقل)