ندای تجن- یوسف نوری عصر روز شنبه در جلسه انجمن میراث فرهنگی مازندران، اظهار کرد: همانگونه که زبان یک جامعه عامل تقویت تمدن آن جامعه محسوب میشود، میراث فرهنگی و حفاظت از آن نیز از عوامل تقویت تمدن است و بر همین اساس حفظ آثار تاریخی و فرهنگی از اهمیت زیادی برخوردار است.
وی با بیان اینکه اگر نگاه تمدنی وجود نداشته باشد، میراث فرهنگی حفظ نمیشود، افزود: دولت سیزدهم برنامهای را تدوین کرده که در آن به چالشهای میراث فرهنگی اشاره شده بود و در این برنامه به نبود نگاه تمدنی در گردشگری به عنوان یکی از چالشهای این حوزه اشاره شده است.
استاندار مازندران با اشاره به اینکه جمهوری اسلامی ایران بنا بر حفظ این مواریث دارد و حفاظت از این بناها باید با جدیت پیگیری شود یادآور شد: رهبر معظم انقلاب هم دهه ۷۰ در بازدید از تخت جمشید فرمودند این بناها محصول سرپنجه هنرمند ایرانی است.
نوری با اشاره به تاکید رهبر انقلاب بر بهرهگیری از مشارکت مردمی در شعار سال ۱۴۰۳ تصریح کرد: باید از نقش و جایگاه مشارکت مردم در حفاظت از بناهای تاریخی و میراث فرهنگی مازندران بهره گرفته شود و دیدگاه رهبری در شعار سال یعنی مردم را در همه حوزهها باید پای کار بیاوریم.
وی با بیان اینکه حفظ میراث فرهنگی با نگاه دولتی محال است، افزود: انجمن میراث فرهنگی انجمنی کاملا دولتی است، اما در ماده سوم اساسنامه این انجمن به طور کامل بر نقش فعالیتهای مردمی اشاره شده است و این یعنی بهرهگیری از ظرفیت مردمی در برنامهریزی این انجمن دیده شده است.
استاندار، خاطرنشان کرد: در مازندران باید از ظرفیت مردم برای حفاظت از میراث فرهنگی و بناهای تاریخی استفاده کامل و صحیح کرد، چراکه هرجا اماکن فرهنگی و تاریخیمان را به صورت مردمی مدیریت کردیم، نتیجه گرفتیم.
نوری، تصریح کرد: مازندران از ادوار مختلف تاریخی آثاری را در خود جای داده است اما مجموعه دادههای دقیقی نداریم که اطلاعات جامعی به مردم بدهد، این اقدام باید برای معرفی میراث فرهنگی و بناهای تاریخی ادوار مختلف استان انجام شود.
استاندار مازندران: بناهای تاریخی مازندران میزبان رویدادهای فرهنگی شود
استاندار مازندران، افزود: پیشنهاد میکنم در مورد بناهای تاریخی و میراثی مازندران با کمک شرکتهای دانشبنیان و دانشگاهها از طریق هوش مصنوعی طرحهای بازسازی شده ایجاد و با استفاده از بستر فضای مجازی و اینترنت به مردم معرفی شود.
نوری، تصریح کرد: ما برای حفاظت از میراث فرهنگی در برخی موارد با راهبردهای اشتباه مواجه هستیم و راهبردهای اشتباه هم طبیعی است که چالشزا باشند و در مورد باغ جهانی عباسآباد نیز همین وضعیت را میبینیم که طرح مناسبی برای این باغ وجود ندارد.
وی با اشاره به سفر روز گذشتهاش به رامسر، خاطرنشان کرد: باید راه های دسترسی به قلعه مارکوه را برای مردم فراهم کنیم.
استاندار مازندران با بیان اینکه مردم علاقهمند به بازدید بناهای تاریخی هستند، گفت: برگزاری روبدادهای فرهنگی و هنری در برخی از اماکن تاریخی یکی از راهبردهای معرفی این اماکن است که نمونه این اقدام در استانهای دیگر برگزار شد.
وی اضافه کرد: میتوان حتی با دستهبندی بناها بر مبنای تاریخی با استانهای دیگر رویدادهای مشترک برگزار کرد و برگزاری این رویدادها تقویت این اماکن را در پی دارد.
نوری به ظرفیت صندوق احیا و بهرهبرداری بناهای تاریخی اشاره کرد و افزود: واگذاری این اماکن از طریق بستههای سرمایهگذاری اقدامی ضروری است.
وی تاکید کرد: لازم است که بستههای سرمایهگذاری برای مردم تهیه شود و البته بررسی اهلیت هم در این زمینه بسیار مهم است که یک بخش از اهلیت سرمایه و توان مالی است و بخش دیگر هم به مسائل فرهنگی ارتباط دارد، چون اینجا با یک موضوع فرهنگی مواجه هستیم.
استاندار مازندران خاطرنشان کرد: گردشگری یک فعالیت فرهنگی است که ما به ازای اقتصادی دارد و به دلیل ارتباط با صنایع دستی مابه ازای صنعتی هم به آن پیوست میشود.
نوری با تاکید بر اینکه ثبت میراث ناملموس در مازندران باید جدیتر دنبال شود، اظهار کرد: ظرفیتهای زیادی در این استان وجود دارد که هنوز ثبت و معرفی نشده و لازم است که با بررسی درست و دقیق گامهای لازم برای ثبت و شناساندن این ظرفیتهای میراثی و فرهنگی برداشته شود.
وی درباره مسائل مطرح شده در این جلسه درباره مشکلات سد و باغ تاریخی عباسآباد بهشهر، نیز گفت: پیگیریهای لازم برای تحکیم سد و ممنوعیت تردد خودروها از روی این سازه تاریخی و همچنین جلوگیری از الحاق این منطقه به محدوده شهری را انجام میدهم اما معتقدم تا زمانی که برای بهرهگیری از ظرفیت این باغ جهانی برنامه درستی تدوین نشود نتیجه مناسب و مطلوبی حاصل نخواهد شد.
شکلگیری انجمنهای میراثفرهنگی موجب ارتقای فرهنگ حفاظت از میراثفرهنگی میشود
معاون هماهنگی امور اقتصادی و گردشگری استانداری مازندران با بیان اینکه شکلگیری انجمنهای میراثفرهنگی موجب ارتقای فرهنگ حفاظت از میراثفرهنگی میشود؛ تصریح کرد: ما نیازمند به حفاظت و حراست از میراث تاریخی هستیم تا بتوانیم جلوی حفاریهای غیر مجاز حتی در کوهستانها را بگیریم.
بهگزارش روابطعمومی، حسن خیریانپور ، گفت:بناهای تاریخی، آداب سنن و فرهنگها، آثار مهم تاریخی و مذهبی و همینطور تمدن بشری در استان مازندران وجود دارد که نیازمند حفاظت، حراست و بهرهبرداری است.
معاون هماهنگی امور اقتصادی و گردشگری استانداری مازندران با بیان اینکه انجمن باید تمهیداتی دلشته باشد که موجبات حراست آثار فراهم شود و همنیطور فرصت بهرهبرداری از آن را ایجاد کند؛ افزود: وظایفی برای ادارهکل میراث تعیین شده و حالا شاهد هستیم که انجمنهایی در تمام سطوح اجرایی شکل میگیرد.
او با اشاره به این مطلب که شکلگیری انجمنهای میراثفرهنگی موجب ارتقای فرهنگ حفاظت از میراثفرهنگی میشود؛ تصریح کرد: ما نیازمند به حفاظت و حراست از میراث تاریخی هستیم تا بتوانیم جلوی حفاریهای غیر مجاز حتی در کوهستانها را بگیریم.
خیریانپور با بیان اینکه ناگزیر هستیم که در سطح روستاها نیز جلسات انجمن برگژار کنیم؛ افزود:
در راستای بهرهبرداری از این اثار اعتبارات لازم و سرمایهگذاری بخش خصوصی پیش بینی شود تا مسیر این انجمن برای استفاده بهتر و بهینه از میراثفرهنگی مازندران فراهم شود.
بودجه و اعتبارات میراثفرهنگی مازندران در حد مرمت نیست
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی مازندران، گفت: بودجه و اعتبارات میراثفرهنگی مازندران در حد مرمت نیست و تنها برای شروع یک پروژه کافی است.
بهگزارش روابطعمومی، حسین ایزدی گفت: انجمن میراثفرهنگی موضوعی مغفول مانده است اما امروز حضور استاندار میتواند بسیاری از مشکلات را حل و فصل کند.
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی مازندران با بیان اینکه قدمت استان با توجه به ظرفیتهای زمین شناسی و تعداد کاوشهای باستانشناسی به بیش از ۵۰ هزار سال میرسد؛ یادآور شد: وجود غارهای تاریخی، سایت موزه وستمین تپه تای تاریخی، بافت تاریخی راههای تاریخی و میراث ناملموس همه اینها نشان دهنده میراث عظیم فرهنگی مردم مازندران است.
او با اشاره به اینکه این استان نیازمند حضور مدیران دولتی در جلسات انجمنهای میراثفرهنگی است؛ افزود: همه جا صحبت از گردشگری است در حالی که ما نیازمند همراهی و همدلی بهصورت عملی هستیم.
ایزدی با اشاره به این مطلب که بودجه و اعتبارات میراثفرهنگی مازندران در حد مرمت نیست و تنها برای شروع یک پروژه کافی است؛ تصریح کرد: دستگاههای متولی باید پای کار باشند و وظایف خود را کامل انجام دهند