مجموعه ندای تجن_ چند سالی است که سریال پایتخت در ایام نوروز جزو برنامههای ویژه رسانه ملی هست.
سریالی که هر بار به تناسب موقعیت بازیگران و نحوه فیلمنامه نویسی، داستانهای آن با قسمت گذشته کمی متفاوت است.
دست اندرکاران این سریال سعی دارند با رفتاری که ترکیبی از شوخی و خنده و دست انداختن یکدیگر است فضای طنز به آن بدهند.
در این میان کارشناسان روانشناسی معتقد هستند که میتوان اعمال زشتی که در جامعه وجود دارد و برخی افراد آنها را انجام میدهند در فضای رسانهای از طریق سریالها و فیلمها بیان کرد تا سبب آگاهیرسانی به جامعه، کاهش و در نتیجه حذف این اعمال شود.
روان شناسان می گویند گاهی این اعمال زشت جزو حیات خلوتهای قانونی هستند پس ناگزیر در سریالها و رسانهها بیان می شوند تا اصلاح رفتار صورت گیرد و در نتیجه برای انجام رفتار و اعمال درست فرهنگ سازی شود.
فرهنگ سازی درست نیز به امنیت روانی جامعه کمک میکند؛ حال بازمی گردیم به سریال پایتخت که سعی دارد به عنوان سریالی طنز در رسانه بخشی از این اعمال و رفتار زشت را بیان کند تا به نوبه خود سبب آگاهی بخشی جامعه شود.
در این سریال شخصیتهای بسیاری از افراد عادی تا علمی وجود دارد اما جایگاهی که به تازگی دست اندرکاران بر تغییر رفتار آن تأکید دارند جایگاه” روان شناسها” است.
در اینجا چند سئوال از طرف روان شناسان مطرح میشود؛. آیا روانشناسی جزو حیات خلوت سیستم هنری رسانه ملی است؟ آیا روانشناسی و روان درمانی و مشاوره عمل زشت محسوب میشود؟ آیا روانشناسی موجب آزار دیگران میشود؟ طبعا خیر.
درست است که در حوزه روانشناسی نیز مانند سایر حوزهها ضعفهایی وجود دارد اما زمانی می توان به این ضعفها در فضای طنز رسانه پرداخت که نقاط قوت را هم بیان کرد.
روان شناسان معتقد هستند که نحوه شخصیت پردازی فرد روانشناس در سریال پایتخت نه تنها نتوانسته ضعفهای حوزه را بیان کند بلکه سبب تحقیر و تمسخر این شخصیت شده است.
آنها میگویند هنر طنزپردازی نعمتی از جانب خداوند متعال است و وقتی رسانه ملی در سریالی که ویژه عید نوروز است به طنز میپردازد بهتر است با هم خندیدن و شادشدن را به جامعه آموزش دهد اما متأسفانه نحوه پرداختن این سریال به طنز بسیار غیر علمی و بر پایه” به هم خندیدن” است.
روان شناسها بر این موضوع نیز تأکيد دارند که چرا با وجود اینکه سریال پایتخت در چند سالی که برگزار میشود و محل درگیری و مناقشه رسانهای بوده است تا ایجاد شادی و طنز واقعی، شورای نظارت بر فعالیت صداوسیما اقدامی در جهت اصلاح روند نوشتن فیلمنامه و ساخت این سریال انجام نداده است؟